miércoles, 7 de abril de 2010

Més de l'11% dels taxistes de l'àrea metropolitana són estrangers

El creixement del nombre de taxistes d'origen estranger és, des de fa un temps, constant a l'àrea metropolitana, segons les dades de l'Institut Metropolità del Taxi. Un total de 1.430 conductors nascuts fora de l'Estat estan en actiu en el col·lectiu del taxi, gairebé 400 més que l'any 2008, quantitat que representa l'11,1 % del total de la flota de taxis.

Els taxistes amb nacionalitat colombiana són els més nombrosos en aquest segment, seguits dels pakistanesos i els marroquins. La suma d'aquests tres percentatges copa més de la meitat dels estrangers al volant d'un taxi a l'àrea metropolitana. Les dades també reflecteixen, però, que gairebé tot aquest col·lectiu són assalariats, ja que només tres tenen en propietat una llicència i són administradors conductors.

Des de l'Institut Metropolità del Taxi veuen normals aquestes xifres. Segons fonts de l'organisme, en el sector «es reflecteix l'estat actual del temps en què vivim, i així com hi ha presència de ciutadans de diferents països en altres sectors econòmics del país, també hi ha un petit percentatge de treballadors de diferents orígens en el sector del taxi».

L'increment del nombre d'estrangers en la professió està provocant, segons els mateixos immigrants, un cert recel entre els catalans i espanyols que operen amb el taxi. Sense qualificar de xenofòbia el sentiment dels seus companys, asseguren que han tingut alguns episodis de «males mirades» o gestos de rebuig. Des de l'Institut Metropolità del Taxi, però, neguen aquestes possibles discriminacions, adduint que les exigències per accedir al sector són les mateixes per a tothom.
335.000 euros d'ajuts
El Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) de la Generalitat ha previst destinar 335.000 euros al sector del taxi. Els ajuts tenen com a objectiu que els titulars de llicències de taxis puguin finançar una part de l'adquisició d'equips GPS en connexió amb els centres d'emergència 112. El sistema, que pretén millorar la seguretat personal dels professionals del sector, permetrà al taxista activar un senyal d'alarma com a resposta a una situació de perill, l'activació d'un canal de veu i de transmissió de dades. Amb aquesta convocatòria de subvencions, el departament preveu finançar fins a 225 euros del cost total de cada equip.

No hay comentarios: